Ošetřovatelská péče o pacienta s onemocněním vředové choroby gastroduodena - Růžičková, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Úvod: Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřování pacientů s vředovým onemocněním. Populace by měla znát dopad onemocnění, který způsobuje nesprávná životospráva a nadměrné užívání léčiv. Cíle práce: Cílem práce je popsat znalosti pacientů o režimových opatřeních vředové choroby gastroduodena. A popsání dopadu onemocnění na jednotlivé oblasti života. Metodika: Empirická část byla zrealizována kvalitativním výzkumem pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Ten se skládal z 23 hlavních otázek a 50 podotázek. Informanti nad 18 let byli vybíráni z Vysočiny. Jednalo se o 5 mužů a 3 ženy. Pouze 2 informanti měli zdravotnické vzdělání, ostatní byli z laické veřejnosti. Výsledky: Získané informace byly rozčleněny do 4 kategorií a 8 subkategorií. Bylo zjištěno, že nemocní by mohli být lépe edukováni o komplikacích vředového onemocnění. Největší znalosti projevili z oblasti výživy a odpočinku. Onemocnění mělo největší dopad na všechny životní oblasti v akutní fázi. V chronické fázi onemocnění informanti nezpozorovali negativní dopad na jednotlivé oblasti života. Jedinou oblastí, kde je pro ně zapotřebí dodržovat jistá pravidla, je výživa. Závěr: Zdravý životní styl je velmi důležitý v prevenci vředového onemocnění. Dostatek spánku, eliminace stresu a pravidelný režim člověka může předejít zdravotním problémům. Výsledky bakalářské práce mohou být zdrojem informací pro studenty ošetřovatelství připravující se na výkon povolání, ale i pro sestry v praxi. Poukazují na možné dopady onemocnění na jednotlivé oblasti života pacientů, které by měly být v rámci léčby zohledněny.
Nursing Care of Patient with Gastro-Duodenal Ulcer
Keywords: sestra; vředová choroba; režimová opatření; dopad onemocnění; edukace; nurse; peptic ulcer diseasee; regime mesures; impact of the disease; education