Návrh na využití brownfields ve vybraném území Jihočeského kraje. - Bremová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce pojednává o problematice neefektivně využívaných nebo opuštěných objektů na území Jihočeského kraje. Byla zde vymezena definice brownfields (v českém i zahraničním pojetí), byl charakterizován přístup k revitalizaci. Jsou zde uvedeny příklady řešení v zahraničí. Dále jsou zde vymezeny možnosti financování těchto objektů. Pro vlastní návrh revitalizace brownfields byl vybrán rozsáhlý průmyslový areál bývalé sklárny v obci Lenora který již po dlouhou dobu neslouží svému účelu ani není nijak využíván. Cílem mého návrhu je najít takové formy využití, které odstraní rizika chátrajících budov a infrastruktury. Cílem diplomové práce je analyzovat problematiku brownfields ve vybraném území (Jihočeský kraj). Hlavním cílem této práce je analýza situace brownfields na území Jihočeského kraje a na základě zjištěných poznatků navrhnout možný způsob využití pro vybraný brownfields. Vedlejší cíle jsou pro práci vymezeny následovně: - definovat pojem brownfields, charakterizovat typy a vznik brownfields, - zaměřit se na role brownfields, důvody podpory, negativní dopady a formy podpory brownfields, - popsat postup při řešení regenerace brownfields, - charakterizovat problematiku brownfields v zahraničí. Vyslovená hypotéza říká, že brownfields na území Jihočeského kraje tvoří výrazný problém, avšak za předpokladu správně zvoleného přístupu je řešení problematiky regenerace jedním z možných přístupů pro budoucí rozvoj Jihočeského kraje. Území Jihočeského kraje zahrnuje různé typy brownfields o různém podílu na území, některé leží v atraktivních lokalitách a nebude třeba zainteresovanosti různých institucí. Naopak v méně atraktivních lokalitách (obcích) mohou v důsledku revitalizace jednotlivých brownfields vznikat nová pracovní místa, které pomohou navrátit život do těchto opuštěných obcí. Zde už je však nutná částečná podpora, zejména ze strany samotných obcí. Na základě těchto skutečností je možné potvrdit stanovenou hypotézu.
Suggestion how to make the best of brownfields in a chosen area of a South region of the Czech Republic
Keywords: brownfields; urban sprawl; greenfields; revitalizace; Jihočeský kraj; brownfields; urban sprawl; greenfields; revitalization; The Region of South Bohemia