Zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech v Jihočeském kraji - Hanzalová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá otázkou zaměstnávání osob se zdravotním postižením a problémem jejich uplatnění na otevřeném či chráněném trhu práce. Teoretická část práce mapuje konkrétní situaci osob se zdravotním postižením. Věnuje se otázce předprofesní a profesní přípravy, možnosti pracovních rehabilitací a následného uplatnění na trhu práce, pomocí poradenských pracovišť úřadu práce nebo v neziskové sféře, kdy hovoříme o podporovaném zaměstnávání. V praktické části je provedeno výzkumné šetření za pomoci kvantitativního výzkumu, pomocí techniky dotazníku a rozhovoru. Hlavním cílem práce je zmapovat a analyzovat chráněná pracovní místa v Jihočeském kraji a pokusit se zjistit, jakým způsobem by bylo možné zvýšit uplatnění zdravotně postižených osob na trhu práce. Dílčím cílem je porovnání situace na trhu práce mezi okresy České Budějovice a Tábor. Pro výzkum jsou zformulované čtyři hypotézy. H1: Zájem zaměstnavatelů zaměstnávat osoby se zdravotním postižením je malý, z důvodu malé kvalifikace a časté nemocnosti u těchto osob. H2: Získání příspěvků od Úřadu práce na zřízení chráněného pracovního místa je příliš složitou cestou. H3: Výše příspěvků na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech je nedostatečná. H4: Zaměstnavatelé zaměstnávající osoby se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech odměňují své zaměstnance dle odvedené práce. Z výsledků výzkumného šetření bylo zjištěno, že H1 nebyla potvrzena. H2 také nebyla potvrzena, neboť zaměstnavatelé nepovažují proces žádání o příspěvky od úřadu práce za komplikovaný a složitý. H3 nebyla potvrzena, protože se ukázalo, že zaměstnavatelé nepovažují výši příspěvků na podporu zaměstnávání lidí se zdravotním postižením za nedostatečnou. H4 byla potvrzena, zaměstnavatelé opravdu odměňují své zaměstnance podle odvedené práce, někteří přidávají i odměny, za kvalitně odvedenou práci. Výsledky této bakalářské práce mohou sloužit jako zpětná vazba pro vykonávané činnosti pracovníků úřadu práce.
EMPLOYMENT of PERSONS with DISABILITIES PROTECTED JOBS in the SOUTH BOHEMIAN REGION
Keywords: Chráněné pracovní místo; podporované zaměstnávání; příspěvky na zaměstnávání osob se zdravotním postižením; sociálně terapeutické dílny; zdravotní postižení; Sheltered workshop; supported employment; contributions to support the employment of disabled people; social-therapeutic workshops; disability