Pohybové aktivity a sportovní preference 15-18letých studentů gymnázia v Jihlavě - Schwarz, Marek (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na komparaci velikosti týdenní pohybové aktivity chlapců a dívek gymnázia v Jihlavě a jejich sportovních preferencí. Výzkum byl prováděn v rámci čtyř tříd gymnázia pomocí krokoměrů a online dotazníku IPAQ-long a dotazníku sportovních preferencí v systému INDARES.COM v roce 2009. Získaná data byla statisticky zpracována v Centru kinantropologického výzkumu v Olomouci. Výsledky jsou v práci uvedeny ve formě tabulek a grafů znázorňujících rozdíly mezi pohybovou aktivitou chlapců a dívek, mezi pracovními a víkendovými dny a mezi sportovními preferencemi studentů. Výsledky krokoměrů neprokázaly výrazně vyšší pohybovou aktivnost chlapců něž dívek, tu prokázaly až výsledky dotazníku IPAQ. Krokoměry byla naopak jasně prokázána větší pohybová aktivita studentů v pracovních dnech než-li ve dnech víkendových. Dotazník sportovních preferencí potvrdil trendy ve sportovně-preferenční sféře. Diplomová práce byla zpracována v rámci šetření MŠMT č. 619895221 ?Pohybová aktivita a inaktivita obyvatel České republiky v kontextu behaviorálních změn.?
The research of physical activity and sport preferences of 15-18 years-old students at secondery school in Jihlava
Keywords: kinantropologie; životní styl; intenzivní pohybová aktivita; střední pohybová aktivita; adolescence; krokoměr; dotazník; kinantropology; lifestyle; intensive physical activity; medium physical activity; pedometer; adolescence; questionnaire