Analýza okolností ovlivňujících fyzické napadání posádek zdravotnické záchranné služby - Kleinová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2015)
V této bakalářské práci se zabývám analýzou okolností ovlivňujících fyzické napadání posádek zdravotnické záchranné služby. Byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo porovnat mezi respondenty četnost napadení fyzického a verbálního. Druhým cílem bylo zmapovat nejčastější příčiny fyzického napadení posádek zdravotnické záchranné služby a třetím cílem bylo zmapovat znalosti sebeobrany respondentů. K těmto třem cílům byly stanoveny tři výzkumné otázky. Celá práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsem se zaměřila na vysvětlení základních pojmů týkající se agrese, agresivního jedince a jaké známe formy agresivního chování. Dále se zabývám obsáhlejšími kapitolami, jako jsou příčiny agresivního chování, které jsem rozdělila do několika skupin. Následně se také snažím popsat princip napadení. Důležitou kapitolou jsou pravidla komunikace a jednání s agresivní osobou, čemu by měli členové posádek věnovat pozornost a také čemu se vyvarovat. V této kapitole uvádím i odlišnosti komunikace s vybranými typy agresivních jedinců. V závěru jsou popsány možnosti zpacifikování agresivní osoby a právní sebeobrana posádek. Výzkumnou část tvoří zpracované výsledky dotazníků vyplněné členy posádek Zdravotnické záchranné služby Jihočeského a Moravskoslezského kraje, kterých bylo dohromady 52. Další částí jsou výsledky polostrukturovaných rozhovorů, které mi poskytli 4 zdravotničtí záchranáři pracující v Moravskoslezském kraji. Cílem bylo vybrat takové respondenty, kteří se setkali s napadením ať už verbálním či fyzickým, v případě rozhovorů se jednalo pouze o respondenty, kteří zažili fyzické napadení. Rozmezí praxe, kterou za sebou respondenti mají, je od několika málo let až po desítky roků. Dotazníky vyplňovali řidiči, zdravotničtí záchranáři i lékaři, pracující na ZZS. Výsledky dotazníků byly zaznamenány do grafů a výsledky rozhovorů sumarizovány.
Analysis of factors affecting the physical attacks on crews of emergency medical services
Keywords: zdravotnická záchranná služba; agresivita; agresivní pacient; příčiny agresivního chování; sebeobrana; medical emergency service; aggressivity; aggresive patient; causes of aggressive behavior; self-defense