Návrh řešení bezbariérového přístupu v širším okolí u náměstí v Týně nad Vltavou. - Suchanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce zahrnuje vypracování studie vybraného území v Týně nad Vltavou z hlediska bezbariérovosti. V území jsem hodnotila stávající stav a porovnávala ho se všemi platnými právními předpisy a normami. V území jsem vypíchla nedostatky stávajícího řešení, po jejichž odstranění by vzniklo komplexně bezbariérové území, které je přístupné nejen zdravým lidem, ale i osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Také jsem stanovila pořadí naléhavosti změn, tzn., které prvky by bylo vhodné rekonstruovat a upravit na bezbariérový stav nejdříve. Zajímala se o stav chodníků, přechodů pro pěší, parkovišť, schodišť a dalších prvků. Z budov občanského vybavení mě zajímala přístupnost polikliniky, lékárny, městské prádelny, domu s pečovatelskou službou a pošty. Pro technické řešení jsem si zvolila část chodníku, kde v místě přechodu pro pěší chybí bezbariérový nájezd. Tuto část jsem dopracovala do stádia projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení, neboť se chodník nachází v bezprostřední blízkosti zástavby rodinných domů a vedou jím inženýrské sítě. Výkresová část byla zpracována pomocí vizualizační cad aplikace.Tato diplomová práce také seznamuje s legislativními předpisy a publikacemi, které se zabývají problematikou bezbariérovosti.
The Design of the solution to the wheelchair access in the wide surroundings of Týn nad Vltavou square.
Keywords: bezbariérové území; osoby s omezenou schopností pohybu a orientace; signální pás; varovný pás; projektová dokumentace; technické parametry; technická zpráva; rekonstrukce; barrierless area; people with limited ability of movement and orientation; signal strip; warning strip; project documentation; technical characteristic; technical report; reconstruction