Centra pro léčbu bolesti a podíl práce sestry v nich. - Forštová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Bolest je většinou jedním z prvních průvodních příznaků upozorňujících na různá onemocnění. Ztrpčuje život pacientů a snižuje kvalitu jejich života po tělesné, duševní i emocionální stránce. Závisí na individualitě každého člověka, jakým způsobem svou bolest prožívá, jakým způsobem se jí poddá či do jaké míry se jí nechá ovlivňovat. Její nevýhodou je, že ji nelze jednoznačně objektivně kvantifikovat. Častým pochy-bením zdravotnického personálu je u pacientů podhodnocování její intenzity, charakteru a průběhu. Díky tomu se pacienti ve vztahu se zdravotnickým personálem projevují mnohem zdrženlivěji, dochází k nárůstu jejich nespokojenosti, což je bohužel v rozporu s progresí jejich léčby. Měly by to být právě sestry, na které se pacienti mohou s důvěrou obrátit, kdykoliv potřebují. Neboť zejména sestry jsou prostředníkem mezi pacientem a lékařem, čímž zastávají ve všech zdravotnických zařízeních významnou roli. Na druhou stranu jejich péče o pacienty s bolestí je velmi náročná. Proto bylo důležité zmapovat podíl práce sester v institucích pro léčbu bolesti, konkrétně v ambulancích bolesti, vliv na jejich psychiku, postoj vůči pacientům, jejich názory na instituce bolesti včetně informací o fungování ambulancí, metodách a možnostech léčby a údaje o péči, která je pacientům poskytována. Bylo stanoveno šest cílů: zjistit nejčastější diagnózu v ambulancích bolesti, nejčastější metody léčby bolesti, dále jak sestry vnímají pacienty ambulancí bolesti, jak sestry pečují o psychický stav těchto pacientů, jaká režimová opatření jim doporučují a nakonec zmapovat instituce zabývající se léčbou bolesti v České republice. Na základě těchto cílů bylo vymezeno šest výzkumných otázek: 1. Která nejčastější diagnóza se vyskytuje v ambulancích bolesti? 2. Jaké nejčastější metody jsou využívány při léčbě bolesti? 3. Jaká je úspěšnost metod léčby dle sester? 4. Jak sestry vnímají pacienty, kteří navštěvují ambulance bolesti? 5. Jak sestry pečují o psychický stav pacienta v ambulancích bolesti? 6. Jaká režimová opatření sestry doporučují pacientům při léčbě bolesti? Z výsledků vyplývá, že se pacienti léčí v ambulancích bolesti v Pardubickém kraji nejčastěji s chronickými bolestmi zad. Dále jsou to poúrazové stavy, bolesti spojené s pásovým oparem, pooperační stavy, bolesti kloubů a bolesti spojené s onkologickými onemocněními.
Centers for pain treatment and the work proportions of nurse there.
Keywords: pacient; bolest; sestra; ošetřovatelská péče; centra pro léčbu bolesti; ambulance bolesti; patient; pain; nurse; nursing care; centres for pain treatment; pain management clinic