Chov ryb v horských podmínkách rybí líhně Borová Lada na Šumavě - Plička, Vítězslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Horské oblasti centrální Šumavy na území Národního parku Šumava mají své specifické přírodní podmínky, které je nutno respektovat i při chovu ryb. V roce 1998 byla Národním parkem Šumava založena rybí líheň v Borové Ladě. Tento rybochovný objekt existuje již více než deset let, ale zatím nebyla odborně posouzena jeho činnost, možnosti uplatnění různých technologií a způsoby odchovu v poloumělých podmínkách. Cílem práce proto je zhodnocení dosavadních výsledků v jednotlivých úsecích chovu a navržení technologických změn vedoucích k dosažení lepších výsledků. V této práci je také pokus s odkrmem plůdku pstruha obecného (Salmo trutta morpha fario) provedený na jaře 2008. Součástí pokusu je vyhodnocení přežití, specifické rychlosti růstu (SGR) a konverze krmiva (FCR). Získané poznatky ukazují na to, že chov plůdku s použitím umělých krmiv je v Borové Ladě možný. Konkrétně v roce 2008 bylo po 17 týdnech odchovu dosaženo přežití 38,2 % a konečné průměrné kusové hmotnosti 4,9 g při délce těla ryb SL = 69,0 mm.
Fish husbandry in the mountains conditions at Borová Lada fish - hatchery in Šumava
Keywords: Borová Lada; rybí líheň; pstruh obecný; plůdek; Borová Lada; fish - hatchery; brown trout; fingerling