Sociální klima školy a školní třídy - Lebedová, Dana (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na rešerši dostupné literatury k tématu a metodologii práce. Vysvětlení hlavních pojmů, které souvisejí s tématem práce. V teoretické rovině se rovněž zabývá determinanty třídního klimatu a jejich podílu na utváření třídního klimatu. Dále pak předkládá popis nejčastěji používaných empirických nástrojů využívaných ke zkoumání třídního klimatu. Praktická část je sondou do sociálního klimatu dvou devátých tříd jedné základní školy. Výzkumným nástrojem je dotazníková metoda CES. Sebraná data jsou analyzována a výsledky popsány a graficky znázorněny. Závěrem jsou výsledky konfrontovány se stanovenými výzkumnými předpoklady.
School social climate and classroom climate
Keywords: sociální klima třídy; školní klima; školní třída; učitel; žák; metody zkoumání třídního klimatu; Classroom Environment Scale; CES; social school climate; school climate; classroom; teacher; pupil; methods of researching clasroom climate; Classroom Environment Scale; CES