Deníky Josefa Taschka (1914-1920) - Talíř, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma vzájemných česko-německých vztahů v českých zemích zůstává i přes narůstající zájem historiků, zejména v posledních dvou desetiletích, stále oblastí, obsahující mnoho neznámých míst. Tato okolnost se citelně dotýká i vzájemného soužití mezi českými a německými obyvateli v Českých Budějovicích. Město se do roku 1945 nacházelo v těsné hranici s oblastí souvislého německého osídlení, tvořícího v jižních Čechách široký pás od podhůří Šumavy k Novohradským horám a rakouskému Waldviertelu, a od 2. pol. 19. stol. se samo muselo začít vyrovnávat s radikalizací veřejného života, způsobeného sílícím nacionalismem na české i německé straně. Od poslední čtvrtiny 19. stol. se vedoucí osobností českobudějovických Němců stal obchodník Josef Taschek, který zastával ve městě purkmistrovský úřad od roku 1903 až do vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918. Vzhledem k omezenému množství pramenů, týkajících se života místní německé společnosti, představují jeho deníky, uložené ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích, velmi cenný doklad, jehož část se autor předkládané bakalářské práce rozhodl interpretovat a představit v kontextu soudobých událostí.
The Diaries of Josef Taschek (1914-1920)
Keywords: Josef Taschek; deník; edice; česko-německé vztahy; první čtvrtina 20. století; Josef Taschek; a diary; an edition; the Czech-German relations; the first quarter of the 20th century