Průnik logoterapie a existenciální analýzy do sociální práce s předluženými klienty - Čechová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá tím, jak pomoci předluženým klientům. Teoretická část popisuje termín předlužení, jeho formy a možnosti pomoci, která je těmto lidem poskytována. Větší pozornost je věnována otázkám, jak pomoci těmto lidem v rámci sociální práce, jaké metody jsou vhodné využít, aby byly relevantní, a jak jsou tyto metody definovány v odborné literatuře a příslušné legislativě. Praktická část se zaměřuje na formu pomoci těmto lidem prostřednictvím konkrétní organizace, která poskytuje sociální služby a která se věnuje práci s předluženými lidmi. Práce popisuje prostřednictvím případových studií konkrétní kazuistiky a metody práce, které byly aplikované. Co se týče metod využívaných sociálními pracovnicemi při práci s těmito klienty jsou popisovány prvky logoterapie a existenciální analýzy. Dále se popisují postoje těchto pracovnic, jejich prožitky při práci s klienty a poukazuje se na existenciální otázky zvláště optikou logoterapie a existenciální analýzy.
Penetration of Logotherapy and Existential Analysis into social work with over-indebted clients
Keywords: sociální práce; sociální služby; dluhové poradenství; předlužení; insolvence; exekuce; krizová pomoc; krize; metody sociální práce; logoterapie; existenciální analýza; Social work; Social services; Debt consultancy; Over-indebtedness; Insolvency; Execution; Crisis support; Crises; Methods of social work; Logotherapy; Existential Analysis