"Gâtée par le monde." Literární dílo kněžny Alexandry z Dietrichsteina - Musilová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá rukopisnou literární tvorbou frankofonní šlechtičny Alexandry Dietrichsteinové, rozené Šuvalovové (1775-1847), která svým rozsahem představuje pro české země unikát. Na základě devíti vybraných, žánrově různorodých literárních textů (povídky, novely, romány a výchovné pojednání) jsou interpretovány politické, náboženské a společenské názory a literární pojetí citu a lásky kněžny Alexandry z Dietrichsteina. Její dílo je ukázáno v kontextu frankofonní šlechtické kultury doby romantismu. Pozornost je věnována především vývoji frankofonie v Rusku. Metodika kulturních dějin a literárněvědná analýza v optice dobových estetických norem umožňují ukázat na kněžnině literární tvorbě vývoj v estetické a názorové rovině pod vlivem politických a kulturních změn v období zvaném v českých zemích "mezi časy".
"Gâtée par le monde." Princess Alexandra of Dietrichstein's literary oeuvre
"Gâtée par le monde" L'oeuvre littéraire de la princesse Alexandrine de Dietrichstein
Keywords: literární tvorba - šlechta - frankofonní kultura - romantismus; Literary work - Aristocracy - Francophone culture - Romantic period