Právní a ekonomické aspekty cel a DPH v EU a mimo EU - Filásková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je popsat společnou obchodní politiku EU v oblasti cel a harmonizaci DPH v rámci EU. Teoretická část se zabývá evropskou integrací a vznikem celní unie. Praktická část navazuje na právní a ekonomické aspekty vnitřního trhu se zeměmi v rámci EU, které nejsou součástí celní unie EU a těmi, které jsou v EU, ale nejsou v celní unie, včetně dopadu do DPH. Závěrem praktické části tvoří judikáty týkající se nepřímých daní a cel.
Legal and economic aspects of customs duties and VAT inside and outside the EU
Keywords: Evropská unie; společná obchodní politika; cla a DPH; celní unie; evropská integrace; judikáty; nepřímé daně a cla; The European Union; common commercial policy; customs and VAT; Customs Union; European integration; rulings; indirect taxes and duties