Příspěvek na péči a kontrola jeho využívání - Smolíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
K 1.1.2007 dochází ke koncipování nové sociální dávky - příspěvku na péči. Tato dávka je vymezena Zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tvorba tohoto zákona přinesla do této oblasti mnoho zásadních změn. Nejen, že se vytvořilo nové pojetí samotných sociálních služeb, jejich druhů, forem a podmínek poskytování, ale zavedl se i nový přístup k finančním zdrojům pro osoby, které v nepříznivé sociální situaci pomoc potřebují. Do té doby fungující příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu nahradil právě příspěvek na péči. Ten je koncipován jako jediná peněžitá dávka systému sociálních služeb. Jedná se tzv. o dotaci na hlavu, jejíž ideou je myšlenka, že ten, kdo péči potřebuje, je finančně alespoň do určité míry samostatný a může si dle svého výběru potřebnou službu "koupit". Stupeň závislosti na pomoci jiné osoby se stanovuje ve čtyřech stupních - to má umožnit podrobné, spolehlivé a přitom vysoce individuální zhodnocení potřeb osob. Hlavním cílem diplomové práce bylo zmapovat zkušenosti s kontrolami zaměřenými na využívání příspěvku na péči, dílčími cíli bylo identifikovat limity procesu kontrol z pohledu sociálních pracovníků a detekovat oblasti nejčastějších nedostatků v rámci realizovaných kontrol. Kvalitativní výzkum byl proveden metodou dotazování, použita byla technika polostrukturovaného rozhovoru. Koncepce rozhovoru byla postavena na 6 okruzích. Sběr dat probíhal v lednu až březnu 2016. Výzkumný soubor tvořilo 10 sociálních pracovníků zvolených účelovým výběrem na jednotlivých kontaktních místech Úřadu práce České republiky, Krajské pobočky České Budějovice. Z výsledků práce vyplynulo, že kontroly využívání příspěvku na péči jsou prováděny pravidelně a na všech kontaktních pracovištích Úřadu práce dle stejného metodického pokynu, tzn. že jednotliví sociální pracovníci dodržují stejný postup. Sociální pracovníci jsou při procesu kontrol limitování především personálně, to znamená nedostatkem zaměstnanců na odděleních, rozhodujících o dávce příspěvek na péči. Práce přinesla zpětnou vazbu v rámci provádění kontrol výplaty jedné z nepojistných sociálních dávek Příspěvku na péči, a může tak podnítit diskusi k případným následným modifikacím.
Care Contribution and Control of its Use
Keywords: Příspěvek na péči; kontrola využívání příspěvku na péči; nepojistné sociální dávky; Úřad práce České republiky; sociální služby a sociální práce; Care conception; control the use of the care contribution; non-insurance social benefits; the Labour Office of the Czech Republic; social services and social work