Změny v chemickém složení syrového kravského mléka v průběhu roku - Dušek, Aleš (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo analyzovat výsledky syrového mléka podle těchto kvalitativních ukazatelů: obsah tuku, obsah bílkovin, obsah močoviny, obsah kaseinu, obsah tukuprosté sušiny, obsah laktózy a bod mrznutí. Data byla hodnocena od listopadu 2009 do října 2010 ve dvou chovech. Limity dané Evropskou unií a českou legislativou byly dodrženy u obou chovů. V prvním chovu byly zaznamenány následující průměry: 4,127 g/100 g tuku, 3,427 g/100 g bílkovin, 2,601 mmol/l močoviny, 2,688 g/100 g kaseinu, 9,015 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,887 g/100 g laktózy a bod mrznutí -0,5265 °C. V druhé chovu byly zaznamenány průměrné hodnoty: 4,045 g/100 g tuku, 3,319 g/100 g bílkovin, 2,462 mmol/l močoviny, 2,603 g/100 g kaseinu, 8,839 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,828 g/100g laktózy a bod mrznutí -0,5246 °C. Výsledky byly porovnány a příčiny rozdílu v kvalitě mléka byly vysvětleny.
Changes in chemical composition of raw cow´s milk during a year
Keywords: kravské mléko; složení mléka; kvalita mléka; cow´s milk; milk composition; milk quality