Sledování etologických projevů dojnic v závislosti na technologii ustájení za účelem vývoje čidel vyhodnocujících různé pohyby zvířat - Kindlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Chov skotu patří k jednomu z nejdůležitějších odvětví živočišné výroby v České republice. Tato hospodářská zvířata se používají hlavně na produkci masa a mléka. Cílem této diplomové práce bylo shromáždit základní údaje o etologických projevech chovu dojnic ve vztahu k použité technologii dojení při využití čidel automatického snímání pohybu a formulovat závěry vyplývající z těchto zjištění. Ve třech zvolených zemědělských podnicích jsem sledovala etologické projevy vybraných dojnic se zaměřením na jejich pohybovou aktivitu, spojenou s odlišnými způsoby dojící technologie. Etologické sledování pomáhal upřesnit snímací systém pohybu, který byl v podnicích instalován. Bylo vybráno celkem 18 kusů dojnic holštýnského plemene, reprodukční stav byl různorodý. Jednalo se o krávy, které byly prakticky ve všech fázích březosti, některé i čerstvě po porodu. Pozorování probíhalo 24 hodin nepřetržitě, v různých teplotních podmínkách a odlišnou dojící technikou. Výsledky se porovnaly s literaturou a cílem bylo zjistit, při jakém systému dojení jsou zvířata nejvíce spokojena a je tak splněn tzv. welfare, pohoda zvířat v prostředí, kde žijí.
Monitoring of etological expression of dairy cows in dependence on technology of stabling for role of evolution of detectors which evaluate various movements of animals
Keywords: Dojný skot; etologie; pedometr; pohybová aktivita; Dairy cattle; etology; pedometer; movement activity