Koncept podniku wedding turismu a jeho uplatnění v cestovním ruchu - Tomková, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Události, jako jsou svatby, jsou zvláště důležitým odvětvím v cestovním ruchu. Svatební turistiku lze definovat jako turistické toky vznikající z účasti na svatbách nebo událostech souvisejících se svatbou, které se konají na jiném místě, než kde žije svatební pár nebo jeho hosté. Destinace a organizace mohou vyvíjet, usnadňovat a propagovat události, jako jsou svatby, za účelem splnění mnoha cílů: přilákat turisty a zákazníky, přispět k obecnému marketingu místa nebo obchodu a zviditelnit další služby, které nabízejí. Tato diplomová práce si kladla za cíl vytvořit koncept využití komunitní zahrady pro účely wedding turismu a připravit pro navržený koncept vhodné materiální, finanční a obchodní zajištění. Přehled literatury identifikoval několik faktorů a trendů v současném výzkumu svateb a wedding turismu. Není však vždy jasné, zda jsou tyto faktory a trendy ovlivněny demografickými proměnnými, jako je věk a zkušenost/postoj ke svatbě. Tyto faktory byly proto zkoumány pomocí dotazníkového šetření s respondenty žijícími v České republice. Výsledky ukázaly, že mladší respondenti dávají přednost využívání digitálních zdrojů informací (internet a sociální média) a svatebních plánovačů k průzkumu potenciálních míst. Výsledky také naznačovaly, že lidé, kteří již byli ženatí/vdané, považovali při výběru místa za důležité praktické prvky, jako je například vlastní prostory. Byl také proveden řízený rozhovor a osobní pozorování s cílem identifikovat současné obchodní praktiky a cíle komunitní zahrady v souvislosti s wedding turismem. Závěrem byly poznatky z dotazníku, rozhovoru a pozorování využity k vytvoření konceptu využití komunitní zahrady pro účely wedding turismu a k přípravě vhodného materiálového, finančního a obchodního zajištění navrženého konceptu.
The concept of a wedding tourism business and its application in tourism
Keywords: wedding turismus; výběr místa svatby; preference místa svatby; marketing místa svatby; wedding tourism; wedding venue selection; wedding venue preferences; wedding venue marketing