Rodičovská odpovědnost ve vztahu k problematice netolismu - Kučerková, Helena (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá netolismem a dalším rizikovým chováním dětí a dospívajících na internetu, poukazuje na zásadní roli rodičů v této problematice. Představuje pojmy závislost, rodina, rodičovská odpovědnost. Pozornost je věnována závislosti na sociálních sítích a online hrách a některým dalším typům rizikového chování na internetu, např. kyberšikaně, sextingu, kybergroomingu. Zvažován je vliv nadměrného používání internetu na vývoj dětí a dospívajících. Teoretické poznatky jsou doplněny o pohled pracovníků OSPOD a pracovnice prevence nelátkových závislostí Plzeňského kraje získaný realizací polostrukturovaných rozhovorů.
The parental responsibility in relation to the issue of netolism
Keywords: netolismus; internet; technologické závislosti; rizikové chování na internetu; rizika užívání internetu; faktory ovlivňující vznik závislosti na internetu; závislost; rodina; rodičovská odpovědnost; role rodiny ve vztahu k netolismu; sociální sítě; online hry; kyberšikana; sexting; prevence; netolism; Internet; dependency; family; parental responsibility; role of family in relation to the issue of netolism; risks of using internet; social networking sites; online games; cyberbullying; sexting; prevention