Očekávání dobrovolníků od dobrovolnické činnosti v nemocnici. - Talich, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Autor se ve své práci zaměřuje na dobrovolnický program Dobrovolníci v nemocnici v kontextu se seniorem ve zdravotnickém zařízení. Konkrétně se zaměřuje na očekávání dobrovolníků od jejich činnosti, která je vykonávána nezištně a v jejich volném čase. Naplněné očekávání je důležitým faktorem motivovanosti dobrovolníků a ovlivňuje tak výkonnost i vytrvalost dobrovolníka. Ve výzkumné části se autor zaměřil na zjištění očekávání dobrovolníků od své činnosti ve dvou dobrovolnických programech realizovaných v Nemocnici České Budějovice, a.s. a v Nemocnici Pelhřimov,p.o. Informace shromažďoval skrze rozhovory s dobrovolníky, s koordinátory a s kontaktními osobami v nemocnici. Docílil tím komplexního pohledu na činnost dobrovolníka a porovnal očekávání od dobrovolnické činnosti od zúčastněných stran. Práce by tak mohla napomoci efektivnějšímu motivování dobrovolníků a přispět k praktickému využití v reorganizaci nejen programů výše zmíněných, ale i ostatních programů Dobrovolníci v nemocnici v České republice.
Expectation of volunteers from volunteer activities in the hospital.
Keywords: Dobrovolník; Dobrovolnická činnost; Program Dobrovolníci v nemocnici; očekávání; motivace; Expectations; Motivation; Volunteers in hospitals; Volunteer work. Volunteer