Zjišťovací otázky s formou věty oznamovací a jejich české protějšky. - Kubeš, David (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je věnována tématu anglických zjišťovacích otázkek s formou věty oznamovací a jejich českých protějšků. V teoretické části jsou tyto otázky představeny s ohledem na jejich psanou formu a zároveň jsou zde nastíněny jejich znaky v jazyce mluveném. Jsou uvedeny způsoby, důvody a pravidla používání těchto otázek. Dále jsou představeny ostatní druhy anglických otázek a také druhy otázek českých. Veškeré popisované jevy jsou dokládány názornými příklady. Druhá část práce je založena na rozboru anglických zjišťovacích otázek s formou věty oznamovací a jejich českých protějšků. Sledovány jsou především ukazatele zvýrazňující funkci těchto otázek a jejich prezence či absence v obou jazycích. Tuto část doplňuje vzorek příkladů, které pocházejí ze čtyř děl různých autorů. Tato studie by mohla být užitečná pro nerodilé mluvčí angličtiny, kterým by mohla nastínit důvody a způsoby používání tohoto druhu otázek.
Declarative Questions in English and Their Czech Equivalents.
Keywords: zjišťovací otázky s formou věty oznamovací; anglické otázky; české otázky; předpojatost; ukazatele předpojatosti; declarative questions; English questions; Czech questions; bias; markers of bias