Motivační systém podniku a jeho vazba na výkonnost lidského kapitálu - Sedláková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Kvalita pracovníků je nejdůležitějším kritériem pro úspěšnost každého podniku. Avšak aby lidé mohli plně využít svůj potenciál, je nezbytné je správně a efektivně motivovat. Cílem diplomové práce je proto analýza výkonnosti zaměstnanců v souvislosti s pracovní motivací a následný výzkum motivačního systému a forem stimulace ve vybraném podniku včetně analýzy podnikové kultury. Pomocí statistických metod (Pearsonův koeficient korelace a Studentův párový t-test) a produktivity práce v komparaci s průměrnou mzdou byl analyzován pracovní výkon zaměstnanců v souvislosti s pracovní motivací. Prostřednictvím pozorování, rozhovorů, studia podnikové dokumentace a následně prostřednictvím strukturovaného dotazníku byla zkoumána motivace a stimulace ze strany nadřízeného s přihlédnutím k motivačním profilům zaměstnanců. Prostřednictvím systému symbolů a testu VSM i TBSD byla následně zkoumána podniková kultura této organizace. Na základě získaných dat a jejich analýzy byly definovány problémové oblasti a vytvořena vhodná doporučení, která by měla přispět k účinnější a efektivnější motivaci a tím i lepší výkonnosti pracovníků a konkurenceschopnosti celého podniku. V samotném závěru práce jsou poté nastíněny dodatečné náklady zaměstnavatele vzniklé v souvislosti s doporučovanými změnami v podniku.
Motivational system and its influence on work performance
Keywords: Pracovní výkon; Motivační systém; Motivace; Stimulace; Stimulační prostředky; Motivační profil; Interpersonální vztahy; Podniková kultura; Working performance; Motivational system; Motivation; Stimulation; Stimulus means; Motivational profile; Interpersonal relationships; Corporate culture