Fotoiniciovaná degradace vybraných léčiv (dexametazonu, prednisolonu, fluoxetinu) a testování toxicity léčiv a produktů jejich fotodegradace na vodní organismy (Daphnia magna) - Dokoupilová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá kinetikou fotoiniciované degradace vybraných léčiv (dexametazonu, prednisolonu, fluoxetinu) za podmínek relevantních pro povrchové vody a poskytuje výsledky testů toxicity mateřských sloučenin a jejich směsí produktů fotodegradace pro zástupce vodních organismů, korýše hrotnatku velkou (Daphnia magna). Teoretická část popisuje základní charakteristiku, mechanismus účinku a terapeutické použití vybraných léčiv. Rovněž jsou stručně nastíněny toxikologické studie související s nepříznivými účinky těchto látek na vodní organismy. V experimentální části jsou uvedeny výsledky kinetiky fotochemické degradace vybraných léčiv a výsledky testů chronické toxicity mateřských sloučenin a jejich směsí fotoproduktů na hrotnatce velké (Daphnia magna), konkrétně na počtu juvenilů, počtu snůšek a velikosti těla.
Photoinitiated degradation of selected drugs (dexamethasone, prednisolone, fluoxetine) and toxicity tests of the drugs and their photodegradation products on aquatic organisms (Daphnia magna)
Keywords: vodní ekotoxikologie; nepříznivé účinky na vodní organismy; antidepresiva; fluoxetin; steroidní hormony; dexametazon; prednisolon; hrotnatka velká (Daphnia magna); kinetika fotoiniciované degradace; fotodegradační produkty; test chronické toxicity; počet juvenilů; počet snůšek; velikost těla; aquatic ecotoxicology; adverse effects on aquatic organisms; antidepressants; fluoxetine; steroid hormones; dexamethasone; prednisolone; Daphnia magna; kinetics of photoinitiated degradation; photodegradation products; chronic toxicity test; number of juveniles; number of clutches; body size