Využití vybraných logistický metod ve výrobním podniku - Kohoutová, Anna (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem práce bylo posoudit využití vybraných logistických metod a zavedení systému řízení Kanban na výrobní linku projektu "C214 Top Roll" společnosti Faurecia Automotive Czech Republic, s. r. o., Interior Systems. Vedlejším cílem bylo zjištění úrovně znalostí metody Kanban. Metodika práce Hypotézy: 1. Logistické toky fungují v podniku Faurecia již efektivně, svědčí o tom stabilizovaná výroba. 2. Uplatnění systému řízení Kanban je pro fungování výroby, logistiky a celé společnosti Faurecia výhodné. 3. Proškolení všech pracovníků je nezbytnou fází procesu zavedení systému řízení Kanban. Bez poskytnutých informací nebude možné metodu zavést, protože pracovníci nebudou schopní a ochotní ji používat. Metody: dedukce, situační analýza - sběr informací, rozhovory, pozorování, písemné dotazování, modelace výrobní linky Struktura praktické části je následující: profilu společnosti, charakteristiky výroby a stanovení hlavních logistických toků,vymezení zón a sektorů skladů,procesu zavedení a využívání metody Kanban na výrobní lince "C214 Top Roll". První hypotézu lze potvrdit na základě zhodnocení výrobních a logistických metod v situační analýze. Jednotlivé metody "splňovaly" nebo "mírně splňovaly" požadavky, a protože se metody dohromady podílí na výrobě a výroba v posledních měsících dosahovala pozitivních výsledků, lze konstatovat, že výroba je stabilizovaná. Druhou hypotézu lze opět potvrdit. Pokud je výroba na dané výrobní lince stabilizovaná, lze zavést metodu Kanban. Proč toho nevyužít, když velkou výhodou této metody je jednoduchost a výsledkem snižování zásob ve výrobě a následná minimalizace nákladů? Je to výhodné pro všechny účastníky výroby i společnost Faurecia jako celek. Třetí lze potvrdit. Na základě písemného dotazování prostřednictvím krátkého dotazníku bylo zjištěno, že znalosti Kanbanu nejsou odpovídající. Nejlepší formou, jak poskytnou důležité informace bude školení jako součást realizační fáze procesu zavedení a využívání metody Kanban. Oba cíle a vyústily ve stanovení případných doporučení a návrhů na zlepšení: - výroba je stabilizová, Kanban na linku zavést k 1.9. 2008, - zavedení k 1.9.2008, nutné proškolení, setkání odpovědných pracovníků, kontrola, měření, opatření, - školení stávajících i nových pracovníků, - hmotná a nehmotná motivace, zlepšení komunikace, - systému pravidelných záznamů o předání informací a jejich kontrolu nadřízeným pracovníkem (plánovači materiálu a výroby).
The usage of selected logistic methods in the manufacturing concern
Keywords: logistika; výroba; materiálové a informační toky; výrobní a logistické metody; Just-In-Time; Kanban; 5S; SMED; Hoshin; TPM; Poka-Yoke; Heijunka; Kaizen; FIFO; PDP; proces zavedení metody Kanban; logistics; production; material and information flows; production and logistics methods; Just-In-Time; Kanban; 5S; SMED; Hoshin; TPM; Poka-Yoke; Heijunka; Kaizen; FIFO; PDP; process od setting Kanban method