Management kvality ne vybraném podniku - Halušková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je provést analýzu připravenosti vybrané organizace na systém managementu jakosti podle jednotlivých bodů normy ČSN EN ISO 9001:2001. Součástí diplomové práce je porovnání vybraných bodů normy se skutečným stavem a učinění návrhů a doporučení vedoucích k přípravě organizace na implemetaci systému managementu jakosti.
Management quality in a specific company
Keywords: Management kvality Procesní přístup Spokojenost zákazníka Odpovědnost managementu Cíle jakosti Politika jakosti; Quality management systems The process approach Customers satisfaction Management responsibility Quality objectives Quality policy