Vliv změn procesů na kalkulaci ve vybraném podniku - Pokorná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce je analyza probíhajících procesů ve vybraném malém a středním podniku Pokorny - Sítě, s.r.o., s následnym nalezením úzkych míst v probíhajících vyrobních procesech a s případnym navržením jejich zlepšení, která by vedla k vyšší efektivnosti vyroby. Souvisejícím cílem je určit, zda tato zlepšení měla nějaky vliv v kalkulacích prodávanych vyrobků. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se dále člení do několika kapitol, které popisují základní termíny jako je proces, procesní řízení, procesní mapy, zlepšování procesního řízení, reengineering a další. Pomáhá tak čtenářům porozumět problematice řízení podnikovych procesů. Praktická část je založena na analyze vybranych procesů, pozorování a rozhovorech se zaměstnanci a vedením společnosti, které dopomohly k identifikaci překážek, bránících v plynulosti vyrobních procesů. Poté byly navrženy změny, které vedly k odstranění těchto nedostatků. Nové rozvržení vyrobního procesu vedlo k vyšší efektivnosti, plynulosti vyroby a zkrácení vyrobních časů. Rovněž byl navržen novy kalkulační vzorec, ktery poskytuje více informací o daném vyrobku (náklady - fixní a variabilní, marže, zisk na produkt atd.). Vysledkem aplikovanych změn ve vyrobním procesu došlo k zefektivnění vyroby, snížení vyrobních časů, které se také promítlo do kalkulace vyrobku snížením nákladů a zvyšením zisku společnosti na jeden kus vyrobku.
The impact of the process changes on the calculation of the chosen company
Keywords: proces; procesní řízení; maly a střední podnik; kalkulace vyrobků; Process; process management; small and medium enterprises; calculation of products