Jazyková analýza barokního textu - Königsmarková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je analýza kázání Na den očišťování panny Marie, kazatele Bohumíra Hynka Josefa Bílovského. Kázání se nachází v souboru Coelum vivum et firmamentum dogmatum christi... Cílem práce je analýza hláskových změn ve zvoleném kázání, dále analýza některých jevů morfologických a také analýza kompozičního řešení kázání. Práce je rozdělena do dvou částí ? teoretické a výzkumné. Teoretická část obsahuje výklad o životě a díle B. H. J. Bílovského, vymezení kázání jako literárního žánru, teoretické pojednání o hláskových změnách a o kompozičním řešení textu. Část výzkumná analyzuje hláskoslovné změny, některé jevy z oblasti morfologie a tvoření adjektiv, všímá si kompozice kázání. Výsledky analýzy shrnuje v celkovém závěru práce.
A linguistic Analysis of a Baroque text
Keywords: analýza; baroko; jazyk; kázání; analysis; baroque; speech; preachment