Neinvazivní metody individuální identifikace plazů - Kroufková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Plazi jsou častou skupinou živočichů používanou k různým výzkumům. U těchto výzkumů je třeba rozpoznávat jedince v populacích, k čemuž se často používají invazivní identifikační metody. Tyto metody negativně zasahují do života jedinců a mohou způsobit až jejich úhyn. Z těchto důvodů vznikají tzv. individuální neinvazivní metody identifikace, které napomáhají k lepšímu zacházení se zkoumanými jedinci a k jejich snadnému a levnému rozpoznávání. Jde o snadné a rychlé metody, u kterých se používá morfologických znaků jedinců a jejich přirozených zvláštností ve znacích těla (jizvy, skvrny). Důležitou metodou je fotografická identifikace s pomocí I3S fotografického systému (Interactive Individual Identification System), která využívá důležitých plazích znaků, stejně jako se využívá otisků prstů u lidí. V této práci naleznete přehled studií zabývajících se těmito neinvazivními metodami, které by měly vylepšit identifikaci individuí plazů a zacházení s nimi. A především tato práce obsahuje druhy plazů, u kterých jsou tyto metody úspěšně používány a přehled morfologických znaků, podle kterých se identifikace provádí.
Non-invasive methods for individual identification of reptiles
Keywords: plazi; identifikace; metody značení; morfologické znaky; Interactive Individual Identification System; reptiles; identification; marking methods; morphological characteristic; Interactive Individual Identification System