Prevalence nadváhy a obezity u žáků II. stupně ZŠ na Táborsku. - Buzková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2011)
V této bakalářské práci jsem se zabývala prevalencí nadváhy a obezity u žáků II. stupně základní školy na Táborsku. Práce poukazuje na problematiku stále se zvyšující váhy u dětí. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se snažím podat ucelené informace k tématu, shrnutím základních poznatků, týkajících se obezity u preadolescentů a přehledem možných souvisejících komplikací. Práce poskytuje také náhled do možností léčby. Praktická část je poté zaměřena především na zmapování výskytu nadváhy a obezity u žáků spadajících do věkové kategorie 12 ? 14 let. Výzkumného měření se zúčastnilo celkově 182 žáků obou pohlaví ze čtyř základních škol a jednoho víceletého gymnázia. K vyhodnocení podílu obézních jedinců a jedinců s nadváhou byl využit Body Mass Index (BMI), který jsem porovnávala s percentilovými grafy BMI.
The prevalence of overweight and obesity in older school-age children at the primary schools in the region of Tabor.
Keywords: nadváha; obezita; prevence; prevalence; příčiny obezity; overweight; obesity; prevention; prevalence; obesity causes