Regionální diferenciace populačního vývoje v Plzeňském kraji: historickogeografická analýza - Pařil, Aleš (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce analyzuje regionální diferenciaci populačního vývoje mikroregionů Plzeňského kraje. Analytická část je zaměřena především na období od poloviny 19. století až po zatím poslední sčítání obyvatel (2011). Kraj prošel během tohoto dlouhodobého vývoje z hlediska počtu obyvatel zásadními změnami, které byly důsledkem působení řady faktorů. Podstatou celé studie je tedy verifikovat hlavní determinanty, které diferenciaci mikroregionů způsobily. Součástí práce je také charakteristika kraje, tedy výčet jeho přírodních a sociogeografických možností, včetně uvedení hlavních historických událostí ve vývoji kraje. Pro prvotní zařazení kraje v rámci Česka je provedena stručná komparace s ostatními kraji, taktéž zaměřená na období 161 let. Po tomto úvodníku je analyzován samotný populační vývoj mikroregionů pomocí dílčích analýz, ty zkoumají 3 vybrané faktory, u kterých lze předpokládat velký vliv na populační změny v kraji. Na základě vývoje a stavu počtu obyvatel jsou mikroregiony klasifikovány v systému jádro periferie. V rámci výsledné syntézy jsou mikroregion členěny do vývojově různých kategorií, které měly rozdílnou dynamiku vývoje. Závěr shrnuje výsledky práce a jeho součástí je také ověření platnosti vstupních hypotéz.
Regional differentiation of the population development in Pilsen region: historical-geographical analysis
Keywords: obyvatelstvo; populační vývoj; Plzeňský kraj; mikroregionální diferenciace; jádro; periferie; population; population development; Pilsen region; micro-regions differentiation; core; periphery