Etická dilemata sociálních pracovníků při práci s osobami se zdravotním postižením - Faberová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na etická dilemata, se kterými se sociální pracovníci mohou setkat při práci s osobami se zdravotním postižením. Práce se sestává z pěti hlavních částí. V první části popisuji specifika cílové skupiny a negativní důsledky postižení. Druhá část je zaměřena na sociální práci s touto cílovou skupinou. Třetí část pojednává o etice a etických dilematech. Popisuji zde etiku obecně a etiku v kontextu sociální práce. Dále vymezuji etická dilemata a popisuji jejich případná řešení, vše na základě literatury. Část čtvrtá je zaměřena na etická dilemata v praxi. Tedy dilemata, která byla zmíněna během provedené výzkumné sondy, v rámci které jsem vedla rozhovory se sociálními pracovníky. Část poslední se týká rozboru etického dilematu z hlediska tří etických teorií.
Ethical dilemmas of social workers working with people with disabilities
Keywords: Osoby se zdravotním postižením; sociální práce; etika; etické dilema; etické teorie; People with disabilities; social work; ethics; ethical dilemma; ethical theories