Interaktivní dokument a digitální etnografie. Zpráva ze světa nových technologií a inovativních přístupů v etnografii - Šimůnek, Michal (Časopis Biograf (Občanské sdružení), 2014)
V reakci na prudký rozvoj nových technologií řada sociálních vědců experimentuje s novými možnostmi sběru, analýzy a uchovávání dat a s novými způsoby šíření vědeckého poznání. Tato studie si klade za cíl představit oblast tzv. digitální etnografie a vysvětlit, v jakém smyslu nové technologie mohou proměnit způsoby, jakými provozujeme etnografické řemeslo. Studie tak postupně představuje konceptuální rámec digitální etnografie, nabízí přehled několika vybraných projektů z oblasti digitální etnografie a představuje tzv. digitální interaktivní dokument (i-docs). Ačkoli ve studii nejsou zamlčována rizika a úskalí související s pronikáním nových technologií do sociálních věd, cílem studie je zejména ukázat, jak a proč mohou určité postupy rozvíjející se kolem interaktivního dokumentarismu zvyšovat důvěryhodnost a autenticitu etnografického vyprávění, posílit dialogický charakter etnografické zkušenosti a učinit tak etnografické poznání přínosným pro všechny, kterých se jakýmkoli způsobem dotýká.
Interactive documentary and digital ethnography: A report from the world of new technologies and innovative approaches in ethnography
Keywords: digitální etnografie, interaktivní dokument, inovativní přístupy, autenticita, digitální obrat; digital ethnography, interactive documentary, innovative approaches, authenticity, digital turn