Ekologie perlorodky říční (Margaritifera margaritifera L.) a vyhodnocení její úmrtnosti na lokalitách v České republice. - Másílko, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo sledovat úmrtnost respektive změny počtu jedinců perlorodky říční (Margaritifera margaritifera L.), která osídluje oligotrofní toky. Pstruh obecný potoční (Salmo trutta morpha fario L.) je jediným hostitelem larválního stádia perlorodky říční. Sledování změn se provádělo ve 2 vybraných lokalitách na území České republiky - na řece Blanici a Lužním potoce. Na obou lokalitách byly určeny 2 plochy. Pro přehledné sčítání se použila síť a optický nástroj, jímž bylo možné jedince vidět. Populace perlorodky říční zaznamenala pokles v celé Evropě kvůli řadě faktorů, jako je eutrofizace, znečištění vod atd. Výsledky práce odhalily pokles jedinců perlorodky říční na Lužním potoce na první ploše o 15,38 % a na druhé ploše o 15,22 %. Na řece Blanici nebyl zaznamenán pokles, ale naopak počet jedinců se zvýšil. Mimo jiné na první ploše byl zjištěn výskyt juvenilních perlorodek.
The ecology of freshwater pearl mussel (Margaritifera margaritifera L.) and evaluation of its mortality on locations in the Czech Republic.
Keywords: Margaritifera margaritifera; oligotrofní tok; Salmo trutta morpha fario; populace; eutrofizace; Margaritifera margaritifera; oligothropic stream; Salmo trutta morpha fario; population; eutrophication