Role znaků a geonů v rozpoznávání predátorů netrénovanými ptáky: krmítkové experimenty - Nováková, Nela (Jihočeská univerzita, 2014)
Mechanismy toho, jak ptáci rozpoznávají predátory, nejsou ještě dobře prozkoumány. Existují dvě hlavní hypotézy: recognition by components a particulate feature theory. Otestovali jsme tyto dvě hypotézy v dvoukrmítkovém pokusu v přírodních podmínkách na volně žijících netrénovaných ptácích. Hodnotili jsme reakce sýkory koňadry (Parus major), sýkory modřinky (Cyanistes caeruleus),sýkory babky (Poecile palustris), sýkory lužní (Poecile montanus)a brhlíka lesního (Sitta europaea) na chiméru krahujce obecného (Accipiter nisus) ve spojení s kontrolou kompletního krahujce a holuba (Columba livia f. domestica). Naše výsledky ukázaly, že ptáci vnímají chiméru krahujce jako kompletního krahujce. Tudíž se naše výsledky přiklánějí spíše k particulate feature theory.
Role of features and geons in predator recognition by untrained birds: the feeder experiments
Keywords: rozpoznávání predátorů; particulate feature theory; krmítkový experiment; geony; predator recognition; particulate feature theory; feeder experiment; geon