Ketolátky a volné mastné kyseliny v mléce vysokoužitkových krav - Nová, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem předkládané diplomové práce bylo vyhodnotit výskyt ketolátek a volných mastných kyselin v mléce vysokoužitkových krav. Ketóza je velmi časté metabolické onemocnění u dojnic, jejímž důsledkem je snížení produkce mléka, narušení plodnosti a častější výskyt dalších onemocnění. Ketózy jsou nejen závažnými zdravotními, ale i ekonomickými problémy, kterým lze předejít vyvážeností krmné dávky respektující fyziologické potřeby pokrytí energetického výdeje po porodu a v počátku laktace vysokoužitkových krav. Sledování proběhlo v roce 2016 v chovu Chyšná, který je jedním ze středisek Agrodružstva Košetice a. s. Celkem bylo sledováno 1 407 krav v průběhu 6 kontrol užitkovosti (od ledna do června 2016). Výskyt subklinických ketóz byl definován podle obsahu ketolátek v mléce (aceton a kyselina betahydroxymáselná). Kritické se ukázalo období prvních 12 dní laktace, kdy byl výskyt subklinických ketóz nejvyšší, výskyt tohoto onemocnění byl však nižší než v jiných chovech. V chovu Chyšná je nízký výskyt subklinických ketóz ovlivněn hlavně zootechnickou prací a spoluprácí s krmivářským poradcem a firmou na výrobu krmných směsí. Mezi preventivní postupy lze doporučit pravidelné analýzy krmiv a vyšetření volných mastných kyselin a ketolátek v mléce.
Ketones and free fatty acids in milk of high-yielding cows
Keywords: ketóza; kyselina betahydroxymáselná; aceton; volné mastné kyseliny; ketosis; beta-hydroxybutyric acid; acetone; free fatty acids