Sociální prostředí v rodině osob (dětí), se zdravotním postižením - Hoštičková, Věra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce zkoumá sociální prostředí v rodinách osob (dětí), se zdravotním postižením. V prvních třech kapitolách je popsána socializace a její vliv na rozvoj člověka, rodina, jakožto prostředí pro primární socializaci a ve třetí kapitole se práce zabývá zdravotním postižením a specifičností socializace osob se zdravotním postižením. Ve čtvrté kapitole je prostřednictvím kvalitativního výzkumu tento jev zkoumán a ověřen. V kvalitativní sondě jsou využity polostrukturované rozhovory a jejich následné vyhodnocení metodou otevřeného kódování. Výzkum poukazuje na změny v rodině a v sociálním prostředí rodiny, ke kterým došlo po narození dítěte se zdravotním postižením, popřípadě po zjištění diagnózy v důsledku získaného postižení, dále na náročnost péče o potomka se zdravotním postižením po stránce časové, materiální a dalších.
Social environment in the families with disabled children
Keywords: socializace; rodina; funkce rodiny; výchovné styly v rodině; primární socializace; zdravotní postižení; adaptace na zdravotní postižení; integrace; pečující rodina; socialization; family; family role; educational models in a family; primary socialization; physical disability; adaptation to physical disability; integration; caring family