Supervize jako účinný nástroj při šikaně - Kudrličková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o tématu "Supervize jako účinný nástroj při šikaně". Práce je složena z teoretické a výzkumné části. Teoretická část se dělí do tří kapitol. První kapitola se v teoretické části zabývá šikanou, pokračuje mobbingem a nejvíce využívaným druhem mobbingu, čímž je bossing. Uvedeny jsou jejich znaky, fáze, techniky, příčiny a důsledky. Druhá kapitola představuje preventivní opatření při mobbingu a bossingu. Třetí kapitola se zabývá supervizí, její stručnou historií, definicí, funkcemi, druhy, cíli, jejich přínosem pro jedince, zařízení a následným uplatněním. V empirické části jsou hlavními výzkumnými otázkami: "Vědí zaměstnanci, k čemu supervize slouží?", "Byl nějaký zaměstnanec ohrožen šikanou na pracovišti?" "Je supervize z pohledu zaměstnanců brána jako účinný nástroj při šikaně na pracovišti?" Cílem práce je zjistit, zda mají sami zaměstnanci v pomáhajících profesích se šikanou na pracovišti zkušenosti, následovně zjistit preventivní opatření při výskytu šikany na pracovišti a uskutečňování supervize na pracovištích. Výzkumnou technikou byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Pro rozhovor byly sestaveny předem připravené otázky, na které byl umožněn volný způsob odpovědi. Pomocí metody otevřeného kódování byl prováděn kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 6 komunikačních partnerů. Výsledky výzkumu mohou být použity v praxi, případně být prezentovány v odborné literatuře na odborných konferencích. Přínosem může být také informovanost jednotlivých zařízení ve výzkumu nebo veřejnosti.
Supervision as an effective tool against bullying
Keywords: Supervize; šikana; mobbing; bossing; preventivní opatření; Supervision; bullying; mobbing; bossing; preventive measures