Genderové rozdíly při řešení životních situací v sociální práci - Dvořáková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá genderovými rozdíly v sociální práci. Konkrétně je zaměřena na genderové rozdíly sociálních pracovníků při řešení životních situací klientů v sociální práci. V práci se objevují rozdíly mezi mužem a ženou v běžném životě, který se promítá do pracovní oblasti, dále jsou zmíněny genderové předsudky zaměřené na sociální práci. Pro doplnění odborné literatury využívám v diplomové práci výzkumnému šetření, ke kterému využívám kvalitativní sběr dat na základě techniky polostrukturovaného rozhovoru. Výběrový soubor je rozdělen na sociální pracovníky a sociální pracovnice z nejmenovaného města v Jihočeském kraji. Záměr ve výběrovém souboru je získat rozhovory od sociálních pracovníků a pracovnic z organizací a institucí zaměřující se na rozdílné cílové skupiny. Cílem práce je popsat rozdílnost přístupu sociálních pracovníků a pracovnic při řešení životní situace klienta z hlediska genderových aspektu.
Gender differences in dealing with life situations in social work
Keywords: Gender; gender v sociální práci; sociální pracovník a sociální pracovnice; žena; muž; Gender; gender in social work; social worker and social worker; woman; man