Výskyt závislosti na mobilním telefonu u dětí a mládeže na základních školách - Malířská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce si klade za cíl poukázat na možné riziko vzniku závislosti na mobilním telefonu u dětí a mládeže na základních školách. V teoretické části je vysvětleno několik základních pojmů, například návyk, závislost nebo prevence. Zároveň zde uvádím kapitolu o patologických jevech ve společnosti a dále se zabývám konkrétně mobilním telefonem, kterému je věnována podstatná část práce. Jednak uvádím informace o minulosti a současnosti mobilních telefonů a zároveň upozorňuji i na stále rostoucí počet klientů mobilních operátorů v České republice. Obsahem výzkumné části je realizovaný anonymní dotazník, který byl rozdán žákům čtvrtých, šestých a devátých tříd na 3 základních školách. Dvě základní školy byly z Písku a jedna z Českých Budějovic. Podle mého názoru, je možno z výsledných dat konstatovat, pomineme-li skutečnost, že komunikace respondentů se neorientuje pouze na tu mobilní, že dnešní a hlavně budoucí generace nebude schopna bez mobilního telefonu, jak se říká, udělat ani jeden krok. Proto lze také předpokládat, že v budoucnu by se pojem závislost na mobilním telefonu mohl skloňovat, tak zvaně, v každém pádě.
Occurence of the Dependence on Mobile Telephone by the Children and the Youth at Elementary Schools
Keywords: Patologické jevy; Mobilní telefon; Komunikace; Závislost; Osobnost dítěte; pathological phenomenons; mobile phone; communication; addiction; children´s personality