Zvyšování zdravotní gramotnosti pacientů v praxi metodou krátké intervence - Procházková, Renata (Jihočeská univerzita, 2019)
Rigorózní práce se zabývá problematikou zvyšování zdravotní gramotnosti pacientů v praxi metodou krátké intervence. Krátké intervence byly aplikovány v praxi s ohledem na eliminaci nikotinismu, omezení nadměrné konzumace alkoholu, zkvalitnění stravovacích návyků, podporu pohybové aktivity a podporu očkování proti chřipce. Jedná se o aktuální metodu, navrženou a podporovanou WHO v rámci primární i sekundární prevence chronických, neinfekčních i vybraných infekčních onemocnění. Cílem krátkých intervencí je prostřednictvím zvýšení zdravotní gramotnosti posílit zodpovědnost za vlastní zdraví a dosáhnout tak v populaci snížení incidence onemocnění, na jejichž vzniku se zásadní měrou podílí nezdravý životní styl.
Improvement of Patients´Health Literacy by Means of Short Intervention Method
Keywords: Edukace; krátká intervence; sestra; pacient; zdravotní gramotnost; životní styl; Education; Brief Intervention; Nurse; Patient; Health Literacy; Lifestyle