Ochrana osoby ohrožené domácím násilím - Farkašová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Ochrana osoby ohrožené domácím násilím Bakalářská práce se zabývá ochranou osob ohrožených domácím násilím s ohledem na účinnost zákona č. 135/2006 Sb. Teoretická část je dělená do pěti částí. První část se věnuje charakteristice domácího násilí a jeho specifické znaky a dopady na ohroženou osobu. Druhá část se zabývá mezinárodní ochranou lidských práv. Třetí část je zaměřena na legislativu v České republice. Čtvrtá část charakterizuje jednotlivé druhy pomoci v případech domácího násilí. Poslední část obsahuje již provedené výzkumy a statistiky. Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení zákonných možností ochrany ohrožené osoby a tyto mimo jiné porovnat před a po účinnosti zákona č. 135/2006 Sb. Zhodnocení praktického využití zákonných možností na ochranu před domácím násilím z pohledu ohrožených osob a odborníků domácím násilím se zabývajících. Stanovení hypotéz na základě výzkumu. Výzkum byl uskutečněn kvalitativní metodou, formou polostrukturovaného interview. Osm respondentů bylo z řad ohrožených osob (čtyři z intervenčního centra, čtyři z azylového domu) a z řad odborníků (celkem čtyři). Bakalářská práce naplnila dané cíle, které uvádí v kapitole Výsledky a v kapitole Diskuze. Byly stanoveny hypotézy, které je možné v budoucnu ověřit pomocí kvantitativního výzkumu. Na základě výzkumu doporučuji se v budoucnu zaměřit na problematiku interdisciplinární spolupráce. Objevili se i nové poznatky, mimo jiné chybějící legislativní opatření úpravy styku dítěte a vykázaného rodiče.
Protection of a Person Suffering from Domestic Violence
Keywords: domácí násilí; ohrožená osoba; násilná osoba; zákon č. 135/2006 Sb.; intervenční centrum; domestic violence; person at risk; violentl person; Act No. 13/2006 Coll.; intervention centre