Možnosti uplatnění pohonu zemním plynem v zemědělství. - Kaňka, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své práci se zaměřuji na možnost využití plynných paliv v dopravě, a to od historických počátků, historického vývoje v evropských zemích až do současné doby. Nejvíce se zaměřuji na možnost využití stlačeného zemního plynu (CNG) v zemědělské výrobě, protože v tomto odvětví se nyní nově začíná CNG spolu s bioplynem jako palivem prosazovat a výrobci zemědělské techniky tomuto trendu jdou vstříc svými inovativními řešeními, které v práci popisuji stejně jako výhody a nevýhody provozu na CNG. Zvláště v některých odvětvích zemědělství, kde se používá ve velké míře manipulační technika, se může CNG jako palivo s úspěchem uplatnit taktéž. V práci jsou také uvedeny reálné zkušenosti z provozu vysokozdvižných vozíků poháněných CNG, které mohou být inspirací pro jakýkoliv zemědělský podnik, který o zavedení CNG jako paliva uvažuje.
The possibilities of usage natural gas as fuel in agriculture.
Keywords: CNG; provoz na CNG; vysokozdvižný vozík; příslušenství CNG motorů; vlastnosti plynných paliv; metan; plnicí stanice CNG; snižování emisí; CNG; CNG usage; lift truck; CNG engines equipment; gas fuels properties; methan; filling stations CNG; emissions reductions