Navržení a ověření intervenčního pohybového programu po zranění hamstringů u fotbalistů - Vogl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce bylo navržení pohybového intervenčního programu u fotbalistů po zranění hamstringů. Měřenou skupinou bylo 20 profesionálních sportovců (fotbalistů) ve věku 18-30 let. Přesně polovina tedy 10 fotbalistů tento daný program dodržovali a druhá polovina (10 fotbalistů) měli klasický běžný režim. Rozhodujícím kritériem pro určení kvality daného intervenčního programu byla rychlost začlenění fotbalisty do běžného tréninkového režimu a následná recidiva poranění. Jako metoda v praktické části bylo použito cvičení a sledování dvou daných skupin. Bylo potvrzeno, že skupina 10 fotbalistů, kteří dodržovali daný intervenční program - Zpátky ve hře, měli rychlejší navrácení do jejich běžného tréninkového cyklu a v následných týdnech neměli náznaky recidivy poranění.
Proposition and verification of an intervention motional exercise program after hamstring injuries of football players
Keywords: hamstring; poranění; intervenční program; běžný režim; hamstring; injury; intervention program; normal mode