Dotace v zemědělském podniku, jejich úloha a vliv na strukturu a výsledek hospodaření, účetní a daňové souvislosti - Malenická, Iva (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se věnuje otázce pojmu dotace a uvádí přehled o struktuře nabízených dotací a základních programech fondů, ze kterých je možno čerpat finanční prostředky a následně informuje o podmínkách vyplácení dotací. Jsou zde obsaženy informace o účetních a daňových aspektech. Zaměřuje se na deskripci hospodaření zemědělského subjektu hospodařícího v jižních Čechách.Jsou zde rozpracovány nejdůležitější aspekty uplatnění snížení nákladů v hospodaření Zemědělského družstva v případě absence dotací.Dotace mají významný dopad na ekonomickou situaci společnosti. Při neobdržení dotací by družstvo zcela jistě zkrachovalo. Pro tuto možnost byly pro ilustraci hodnoceny dva případy. V prvním - analýza nákladů udržování zatravněných ploch, druhý případ - zjištění nákladů na nezaměstnané. Docházíme k závěru, že zemědělské podniky dnes nejsou schopny financovat svou činnost pouze z vlastních zdrojů a jsou významně závislé na dotační politice převážně Evropské unie.
Subsidy Agricultural Cooperative, their role and influence on the structure and results of operations, accounting and tax context
Keywords: Zemědělství; dotace; dotační politika; popis dotace; podpora; finanční analýza; Agriculture; subsidy; subsidy policy; subsidy profiles; support; financial analysis