Pohled aktivních seniorů na problematiku smrti - Nováková, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá Pohledem aktivních seniorů na problematiku smrti. Práce se věnuje problematice stáří jako přirozené součásti lidského života. V této souvislosti se zde také hovoří o třetím věku a aktivním stáří. Jsou zde charakterizovány volnočasové aktivity, kterým se senioři mohou věnovat, aby smysluplným způsobem využili svůj volný čas. Velké množství volného času je právě typickým znakem člověka, který opouští trh práce a ocitá se v důchodu. Práce rovněž popisuje fenomén smrti a umírání. Pro dnešní lidi je tato problematika často velmi nepříjemným tématem. Nejraději bychom smrt odstranili z celé společnosti, neboť je spjata s velkou bolestí a utrpením. V rámci této kapitoly se v práci objevují dva skutečné lidské příběhy. Vypovídají zde dva členové mé rodiny, aby nám poskytli svůj náhled na tuto problematiku, protože disponují zkušenostmi, které jsou spjaty se smrtí.
The View of Active Seniors on the Issue of Death
Keywords: lidský život; společnost; stáří; aktivní stáří; aktivní senioři; důchod; třetí věk; volnočasové aktivity seniorů; skutečné životní příběhy; umírání; smrt; tabuizace smrti; human life; society; old age; active old age; active seniors; retirement; the third age; leisure time activities of seniors; real life stories; dying; death; making a taboo out of death