Příprava kampaně k propagaci zařízení autonomní detekce a signalizace v rámci preventivně výchovné činnosti na úseku požární ochrany - Jarmarová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Příprava kampaně k propagaci zařízení autonomní detekce a signalizace v rámci preventivně výchovné činnosti na úseku požární ochrany S požáry staveb určených k bydlení se můžeme setkat denně, a proto je důležité se snažit těmto neštěstím zamezit. Nejdostupnějším východiskem je instalace zařízení autonomní detekce a signalizace, jehož instalace je v současné době povinná pro nově projektované a postavené domy. Tato zařízení detekují vznikající požár s následnou informací o možném ohrožení, přičemž vytváří dostatek času pro záchranu obyvatel. Pro splnění základních cílů bylo potřeba nejdříve nastudovat a vytvořit teoretickou část, která se skládá ze základních pojmů hoření, definuje nebezpečí v místě požáru s návazností klasifikace toxických látek vznikajících při hoření a charakterizuje zařízení autonomní detekce a signalizace. Nedílnou součástí jsou grafická uspořádání zaměřená na jednotlivá srovnání statistických údajů z let 2001 až 2011. Jedná se především o sledování požárů domácností, usmrcených a zraněných osob při požárech v domácnostech, která jsou porovnány s celkovými počty požárů, usmrcených a zraněných osob při požárech. Po nastudování základních informací byl sestaven dotazník, který byl předložen respondentům v městě Zábřeh. Tito účastníci byli vybráni záměrným výběrem ve spolupráci s HZS Olomouckého kraje, stanicí Zábřeh. Vybráno bylo 50 respondentů z řad laické veřejnosti. Pro stanovení cílů byla vymezena hypotéza: Znalost obyvatelstva města Zábřeh o ochraně vlastních životů a majetku v bytech před požárem jsou nedostatečné. Hypotéza byla stanovena pomocí deskriptivní a matematické statistiky. Ovšem nebyla potvrzena a informovanost obyvatel města Zábřeh můžeme považovat za dostačující, ovšem ne za vynikající, proto vzniká možnost nadále zvyšovat právní odpovědnost obyvatel. Další součástí praktické části je analýza dotazníkových otázek, která je zaměřena na vyhodnocení správnosti zodpovězených otázek. Nedílnou součástí je soubor propagačních kampaní, které jsou začleněny dle možnosti správného působení na obyvatelstvo s pomocí webových stránek, denního tisku, televizního vysílání anebo tištěného materiálu. Dotazovaní by uvítali televizní kampaň, ovšem ta by byla velice časově a finančně náročná, proto nejvýhodnějším způsobem je tvorba webových stránek, které by mohla používat široká veřejnost a tištěný materiál. Obě formy propagace by mělo zajišťovat Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.
The preparation of campaign to promote an equipement of antonomous detection and signals in the framework of the preventive educational activities in the field of the fire protection
Keywords: Byt; hlásiče požáru; požár; usmrcené osoby; zařízení autonomní detekce a signalizace; Flat; fire detector; fire; killed people; autonomous detection and signaling device