Problematika dávkování při aplikaci gravitační infúze. - Pavlová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice dávkování gravitační infuze. Práce je rozdělena na část teoretickou, která popisuje infuzní terapii, techniky způsobu podání infuzí a invazivní vstupy. Byly stanoveny dva výzkumné cíle: zmapovat rozdíly ve výskytu chyb při dávkování gravitačních infúzí ve vztahu k zaměření oboru ošetřovatelství (chirurgické a interní obory) a zjistit specifika práce sestry při podávání gravitačních infúzí. K prvnímu cíli byla stanovena hypotéza, H1: Existují rozdíly ve výskytu chyb při dávkování gravitačních infúzí ve vztahu k zaměření oboru ošetřovatelství (chirurgické a interní obory). K druhému cíli se vztahují dvě výzkumné otázky, VO1: Jaké jsou zásady podávání gravitačních infuzí? a VO2: Jaké jsou zásadní problémy v oblasti podávání gravitačních infúzí? Výzkumné šetření kvantitativní části proběhlo formou dotazníkové šetření na sociálních stránkách s celkovým počtem 105 respondentů. Výsledky byly graficky zpracovány a doplněny o slovní komentář. Hypotéza byla ověřena pomocí chí-kvadrát testu. U hypotézy H1 vyšel výsledek chí-kvadrát testu p= 1,70 %, který byl srovnán s hladinou významnosti 5 %. Z výsledku tedy vyplývá, že platí HA: Na chirurgickém a interním oddělení nedochází k rozdílnosti ve výskytu chyb v oblasti dávkování gravitačních infuzí. Kvalitativní část výzkumu proběhla formou nestandardizovaného strukturovaného rozhovoru se čtyřmi sestrami, jež pracující na interním nebo chirurgickém oddělení. Tato část sloužila k seznámení se se zásadami podávání gravitačních infuzí a zásadními problémy v oblasti podávání infuzní terapie. Výzkumné šetření ukázalo, že sestry nemají dostatek informací o možnostech výpočtu rychlosti gravitační infuze, anebo jej nevyužívají z důsledku zdlouhavosti nebo složitosti. Tato bakalářská práce může sloužit sestrám jako inspirace pro poskytování kvalitní ošetřovatelské péče o pacienta.
Dosage issues in the application of gravity infusion.
Keywords: Gravitační infuze; ošetřovatelství; infuzní technika; periferní žilní katétr; centrální žilní katétr; PICC katétr; infuzní terapie; Gravity infusion; nursing; techniques of infusion; peripheral venous catheter; central venous catheter; PICC catheter; infusion therapy