Rozdělovací a přerozdělovací procesy v ČR - Matějková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této diplomové práce jsou "Rozdělovací a přerozdělovací procesy v ČR". Cílem diplomové práce je analyzovat důchody českých domácností v návaznosti na toky, spojené se službami výrobních faktorů, a následně, v návaznosti na vzniklé nerovnosti, zkoumat redistribuční procesy, které formují konečné důchody těchto domácností. Diplomová práce je rozdělena do tří částí. První část je věnována literární rešerši. Zde jsou vysvětleny základní pojmy vztahující se k příjmům domácností, k nerovnostem v rozdělování důchodů a k rozdělovacím a přerozdělovacím procesům. Dále je popsán princip systému sociálního pojištění, státní sociální podpory a sociální pomoci. Obsahem druhé částí je popis cíle a metodiky práce. Třetí část diplomové práce je částí praktickou. Zde je popsána struktura a vývoj příjmů českých domácností, výdaje státu na sociální dávky a jsou zhodnoceny příjmové nerovnosti a redistribuční procesy v ČR. Na základě zkoumaných dat je potvrzeno, že mezi českými domácnostmi existuje určitá míra příjmových nerovností, avšak ve srovnání se zeměmi Evropské unie je tato nerovnost jedna z nejnižších. Příjmová nerovnost je způsobována zejména mzdovými nerovnostmi. Cílem státu v oblasti redistribučních procesů a poskytování sociálních dávek zejména je, aby sociální dávky směřovaly lidem, kteří je nejvíce potřebují a redukovaly tak příjmové nerovnosti ve společnosti. Na základě zkoumaných dat a provedených analýz v této diplomové práci bylo zjištěno, že tento předpoklad je v ČR splněn.
Distributional and redistributional processes in the Czech Republic
Keywords: Příjem; rozdělovací procesy; přerozdělovací procesy; mzdová nerovnost; sociální dávky; Income; distributional processes; redistributional processes; wage inequalities; welfare benefits