"Mimo stezku": Kulturní reprezentace Krále Šumavy - Kölbl, František (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá literárními a filmovými reprezentacemi "Krále Šumavy" a příběhy, které jsou námětem blízké (převaděči, ochrana státní hranice). Sleduje provázanost jednotlivých děl s jejich dobovým kontextem a médiem. Pozornost je věnována také intertextové "komunikaci" mezi díly navzájem a vztahu jednotlivých postav "Krále Šumavy" k předobrazům z aktuálního světa. Důraz je kladen na analýzu filmu (a stejnojmenného románu) Král Šumavy společně s porevolučními prózami Smrt Krále Šumavy a Návrat Krále Šumavy. Na závěr jsou artikulovány společné a protikladné rysy jednotlivých reprezentací, které často úzce souvisí s dobou vzniku.
"Out of the Path": Cultural Representations of the King of Šumava Mountains
Keywords: Král Šumavy; Kalčík; Kachyňa; Sichinger; Žák; kulturní reprezentace; pohraničí; King of the Šumava Mountains; Kalčík; Kachyňa; Sichinger; Žák; cultural representation; border region