Možnosti využití doplňkových a nekonvenčních postupů v prevenci a péči o zdraví telat. - Raabová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2008)
Průjmová onemocnění telat představují jedno z nejzávažnějších rizik odchovu telat a jsou příčinou ekonomických ztrát. Proto cílem této práce bylo posoudit v provozních podmínkách vliv vybraných podpůrných prostředků na četnost výskytu průjmů u telat v prvních fázích období po odstavu na mléčnou výživu. Byl vybrán podnik, ve kterém byli pracovníci ochotni spolupracovat a poskytovat biologický materiál, a to ZEFA Volary. Pozorovány byla telata v letech 2005 - 2008 od průměrného věku 3 týdnů do průměrného věku 6 měsíců. Po naskladnění byla telata rozdělena na kontrolní a pokusnou skupinu. U vybraných telat obou skupin byly odebrány vzorky krve a výkalů, které byly následně vyhodnoceny. Telatům pokusné skupiny byly podávány prostředky, u kterých se následně hodnotil vliv na četnost průjmů u telat na základě výsledků krevního vyhodnocení a zaznamenávaných údajů (výskyt průjmů, doba trvání průjmů, doba léčení, způsob léčby a doba léčby, datum naskladnění a vyskladnění, váha při naskladnění a vyskladnění). Výsledky byly sumarizovány a vyhodnoceny pomocí statistického programu (STATISTICA 7.0.). Mezi jednotlivými skupinami kontrolní a pokusné skupiny nebyl prokázán žádný statisticky významný rozdíl. Na základě pozorování lze konstatovat nedostatečnou účinnost podávaných podpůrných prostředků na četnost výskytu průjmů u telat v prvních fázích období po odstavu na mléčnou výživu. Avšak lze konstatovat, že byly zjištěny určité tendence k dosažení vyššího průměrného přírůstku u telat pokusné skupiny u všech podávaných prostředků, i když byly tyto výsledky statisticky nevýznamné.
Possibilities of the application of supplemental and nonconventional methods in prevention and health care in calves
Keywords: telata; průjmy; homeopatika; probiotika; biopolym mořská řasa; calves; diarrhoeas; homoeopathics; probiotics; biopolym sea alga