Dohody uzavírané mimo pracovní poměr - Hrušková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Zákoník práce dává možnost uzavřít dohody, které se vykonávají mimo pracovní poměr. Těmito dohodami jsou dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Mnoho firem výše zmíněné dohody uzavírá se zaměstnanci jako formu výpomoci, díky které mohou zaměstnanci přispět k výraznějšímu urychlení provozu podniku. Nebýt možnosti uzavření dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti, firmy by musely zaměstnat pracovníky na pracovní poměr na dobu určitou. Dohody konané mimo pracovní poměr bývají ve větší míře uzavírány v období letních prázdnin. Kromě možnosti přivýdělku dávají firmy možnost studentům získat i potřebnou praxi pro výkon budoucího povolání. Rozdílem mezi dohodou o pracovní činnosti a dohodou o provedení práce je ten, že dohodu o pracovní činnosti lze vykonávat v rozsahu 20 hodin týdně, zatímco dohoda o provedení práce se ve většině případů uzavírá na jednorázové činnosti. Při konečné výši výdělku se musí dodržovat výše minimální mzdy, která za 40 hodin týdně činí 9 200 Kč. V případě, že je příjem zaměstnance na dohodu o provedení práce menší než 10 000 Kč, odpadá zaměstnanci i zaměstnavateli povinnost platit sociální a zdravotní pojištění. Rovněž u zaměstnání na dohodu o pracovní činnosti platí, že je zaměstnavatel osvobozen od povinnosti platit zdravotní a sociální pojištění u výdělku do částky 2 500 Kč. Nicméně tyto dohody mají i nevýhodu spočívající v nemožnosti uplatnění nároku na dovolenou zaměstnancem. Ve své diplomové práci jsem si dala za cíl zjistit, jak a v jaké míře podniky v benešovském regionu využívají dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti.
Agreements beyond employment
Keywords: podniky; dohoda o pracovní činnosti; dohoda o provedení práce; zákoník práce; Key words; companies; contract for work; contract for service; labour code